Nooduitgang (Ga direct naar nu.nl)

Hoe werkt de Opvangatlas

U begint op de homepage of op een van de pagina's van de Opvangatlas die een situatie beschrijven, zie hiervoor de keuzes in de menu balk onder "vind/zoek hulp".

Op elk van die pagina's kunt u op verschillende manieren zoeken. U kunt aanvinken waar u naar wilt zoeken. U klikt op Situatie, Leeftijd of Geslacht: daaronder kiest u het vakje dat voor u geldt. U kunt ook de vier cijfers van de postcode of de volledige plaatsnaam invullen van de plaats waar u hulp zoekt. Daarna klikt u op de kaart.

Nu zoekt de Opvangatlas naar locaties die passen bij de dingen die u hebt aangevinkt. Heeft u de postcode of plaatsnaam ingevuld, dan zoekt de Opvangatlas in een bepaalde regio. Bij dreigende dakloosheid is het belangrijk om te zoeken in de gemeente waar u nu of het laatst ingeschreven bent geweest. Als u denkt dat u een locatie met een geheim adres nodig heeft, wendt u zich tot het Steunpunt Huiselijk Geweld in uw gemeente of tot een instelling die Vrouwenopvang biedt. Op de pagina "huiselijk geweld" leest u hier meer over.

Vanuit de zoekresultaten kunt u de details van een locatie bekijken. Klik daarvoor op het blauwe teken op de kaart. U komt dan op de pagina met contactgegevens voor de locatie. Hier staan de diensten opgenoemd die op de locatie verleend worden. Als er voor u iets passends bij zit, kunt u met de locatie contact opnemen. 

Soms zijn er meerdere zoekresultaten op één adres. U ziet dan bij het aanklikken verschillende locatiepagina's. Door nog een keer te klikken kunt u die afzonderlijk bekijken.

 

Geschiedenis wissen

Soms is het verstandig van uw computer te wissen wat u precies op internet heeft opgezocht. Hieronder vindt u aanwijzingen hoe u dit het best kunt doen:

Een webbrowser is het programma wat u nu gebruikt om de Opvangatlas te gebruiken. De webbrowser bewaart standaard gegevens over welke sites u bezoekt (geschiedenis) en slaat gegevens van deze site die u bezoekt op. Dit gebeurt in het tijdelijk geheugen (cache) en in de vorm van cookies. De Opvangatlas maakt overigens geen gebruik van cookies.

De meeste moderne browsers bieden de mogelijkheid om snel de tijdelijke gegevens te wissen. Onderstaande tabel toont een overzicht van waar in het menu deze optie te vinden en eventueel de snelkoppelingen die de meest gebruikte browsers daarvoor aanbieden.

 

Browser

Menuoptie

Snelkoppeling

Internet Explorer
Safety > Delete Browsing history
Ctrl-Shift-Delete
Firefox
Tools > Clear recent history
Ctrl-Shift-Delete
Google Chrome
Tools > Clear browsing data
Ctrl-Shift-Delete
Opera
Settings > Delete private data
 
 
Privé modus browser

De volgende keer dat u een site bezoekt, waarvan u zo min mogelijk sporen op uw computer achter wil laten, kunt u de privé modus van uw browser inschakelen. Als de privé modus is ingeschakeld, onthoudt uw browser niet uw bezoek aan de site en hoeft u niet achteraf de geschiedenis te wissen. In de onderstaande tabel toont de meest voorkomende browsers en de snelkoppeling waarmee u de privé modus in kan schakelen.

Browser

Naam privacy modus

Snelkoppeling

Internet Explorer
InPrivate modus
Ctrl-Shift-P
Firefox
Private Browsing
Ctrl-Shift-P
Google Chrome
Incognito
Ctrl-Shift-N
Opera
Private Window
Ctrl-Shift-N

U kunt meer lezen over de privé modus van browsers op Wikipedia.